Contactgegevens

 • VOC NETELAND vzw

  Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren
  Langstraat 29/1
  2270 Herenthout (België)
  Tel: 014 51 40 41
  E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Openingsuren:
  vandaag open van 9.00 tot 17.00 uur


  Volg ons op Facebook: Bezoek onze facebook-pagina

  Bekijk onze filmpjes: Bekijk ons YouTube-kanaal

Hazen en konijnen

Wanneer een haas of konijn gepakt werd door een roofdier, verstrikt zit in een net, zware pijnletsels vertoont of duidelijk ziek is, twijfel dan niet om het binnen te brengen.
Ondersteun goed de onderrug van het dier wanneer je het plaats in een donkere doos. Hazen en konijnen durven hard met de achterpoten te slaan, waardoor er rugletsels kunnen optreden bij het foutief hanteren ervan.

Bij jonge hazen en konijnen is het niet altijd duidelijk of ze al dan niet in nood verkeren. Wanneer hebben ze hulp nodig en wanneer is er helemaal niets aan de hand?

Jonge hazen zijn, in tegenstelling tot konijnen, nestvlieders. Ze worden geboren met een vacht en de ogen zijn al open. Wanneer je een klein haasje in een weide of akker vindt, panikeer dan niet en laat het met rust. Dit is een perfect normale situatie, daar hazen geen nest hebben. De moeder zoekt enkele keren per dag de jongen op om ze te zogen. Buiten deze voederbeurten laat de moeder hen alleen om geen roofdieren aan te trekken.

Jonge konijnen worden wel in een hol geboren, naakt en de ogen zijn dicht. Pas na een kleine maand komen ze uit het nest om de omgeving te verkennen. Wanneer je een naakt jong konijntje buiten het hol vindt, dan mag er een alarmbel beginnen te rinkelen. Zorg voor voldoende warmte en bel naar het opvangcentrum voor raad.

Wanneer mag je zeker konijnen- of hazenjongen binnenbrengen? Wanneer ze gepakt werden door een roofdier (vos, kat, hond, roofvogel, …), het nest verstoord werd (bv. door graafwerken), verkeersslachtoffers, als er duidelijke verwondingen zijn,...