Contactgegevens

 • VOC NETELAND vzw

  Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren
  Langstraat 29/1
  2270 Herenthout (België)
  Tel: 014 51 40 41
  E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Openingsuren:
  vandaag open van 9.00 tot 17.00 uur


  Volg ons op Facebook: Bezoek onze facebook-pagina

  Bekijk onze filmpjes: Bekijk ons YouTube-kanaal

Reeën

Wanneer je vermoedt dat een ree in nood is, contacteer dan eerst VOC Neteland voor gespecialiseerd advies.

 

Wanneer heeft een ree hulp nodig en wanneer moet je het dier met rust laten?

Tijdens een boswandeling in het voorjaar bestaat de kans dat je ergens verscholen in het struikgewas een reekalf tegenkomt. Natuurlijk zal je de moedergeit niet opmerken wanneer je haar kalf nadert. De reegeit komt af en toe langs om het kalf te laten zogen. Verder blijft het contact beperkt om geen roofdieren aan te trekken.
Een moedergeit verlaat haar jong nooit en blijft waakzaam in haar buurt.

Raak het kalf absoluut niet aan! Een reegeit herkent haar eigen jong aan de geur. Wanneer dat jong door aanraking naar mensen ruikt, bestaat de kans dat het verstoten wordt.

Verlaat zo snel mogelijk de plaats waar het jong zich bevindt, zodat de moedergeit niet te veel stress en angst moet ondervinden. Hulp is in dit geval niet nodig.

Werd het reekalf wel aangeraakt door mensen of ziet je dat het reekalf erg verzwakt of gewond is, contacteer dan het opvangcentrum. Wij zullen je voorzien van gespecialiseerde advies. Onderneem zelf geen actie. Het transport naar een opvangcentrum is bijzonder stresserend voor een ree. Het opvangcentrum beschikt over een speciale reeënbak, waarin het dier getransporteerd kan worden.

Mogelijke andere noodsituaties: wanneer een ree werd aangereden door een auto,werd aangevallen door een hond, vastzit in een tuin of omheining, zwaar gewond is, ... In al deze gevallen neem je contact op met het opvangcentrum.