1. Raamslachtoffers

Een botsing tegen het raam veroorzaakt meestal een hersenschudding. Raamslachtoffers hoef je niet meteen naar het opvangcentrum te brengen. Onderneem eerst zelf de volgende stappen:

  1. Plaats de vogel in een donkere doos en zet hem op een warme en rustige plek.
  2. Probeer de vogel na anderhalf uur terug vrij te laten. Bij een lichte hersenschudding zal de vogel weer gaan vliegen.
  3. Indien de vogel niet (goed) gaat vliegen breng je hem naar het VOC voor gespecialiseerde verzorging.

Heb je vaak last van raamslachtoffers? Een gemakkelijke oplossing hiervoor zijn raamstickers, deze zijn te koop in onze groene winkel.

2. Vossen

Wanneer je een vos in nood ziet, contacteer dan onmiddellijk ons opvangcentrum, onderneem zelf geen actie!

Raak een vos nooit aan, ze zijn mogelijk besmet met vossenlintworm. Daarbovenop hebben ze vlijmscherpe tanden. Probeer ze dus niet zelf te transporteren!

Jonge vos

Wanneer is een (jonge) vos in nood?

De kans dat je tijdens een wandeling een vos tot op korte afstand kan benaderen, is erg klein. Het zijn erg schuwe dieren die niet gesteld zijn op menselijk gezelschap. Is het dier aangereden, ernstig gewond, te jong om alleen te zwerven, duidelijk ziek of zit het vast in een net of klem, dan heeft het absoluut dringende hulp nodig. Aarzel niet om onze hulp in te roepen!

3.Reeën

Wanneer je vermoedt dat een ree in nood is, contacteer dan eerst het VOC voor gespecialiseerd advies. Hou er rekening mee dat reeën zéér stressgevoelige dieren zijn.

Wanneer heeft een jonge ree hulp nodig en wanneer moet je het dier met rust laten?

Tijdens een boswandeling in het voorjaar bestaat de kans dat je ergens verscholen in het struikgewas een reekalf tegenkomt. Natuurlijk zal je de moedergeit niet opmerken wanneer je haar kalf nadert. De reegeit komt af en toe langs om het kalf te laten zogen. Verder blijft ze op veilige afstand om geen roofdieren aan te trekken.

Raak het kalf absoluut in eerste instantie niet aan!

Een reegeit herkent haar eigen jong aan de geur. Wanneer dat jong door aanraking naar mensen ruikt, bestaat de kans dat het verstoten wordt.

Verlaat zo snel mogelijk de plaats waar het jong zich bevindt, zodat de moedergeit niet te veel stress en angst moet ondervinden. Hulp is in dit geval niet nodig.

Totaal verzwakt of gewond reekalf

Werd het reekalf wel aangeraakt of zie je dat het erg verzwakt of gewond is? Contacteer dan het opvangcentrum. Het transport van reeën gebeurt steeds door het VOC zelf. Wij beschikken over een aangepaste uitrusting om het transport veilig te laten verlopen.

Ree-Gewond

Mogelijke andere noodsituaties: wanneer een ree werd aangereden door een auto, werd aangevallen door een hond, zwaar gewond is … In al deze gevallen neem je onmiddellijk contact op met het opvangcentrum.

Ree in je tuin

Zit er plots een ree in je tuin? Probeer het dier nooit te verjagen of te verdrijven. Bekijk het vanop een veilige afstand en wacht 24 uur af. Vaak vinden de dieren zelf hun weg terug.

4.Hazen en konijnen

Wanneer hebben jonge hazen en konijnen hulp nodig?

Jonge hazen zijn, in tegenstelling tot konijnen, nestvlieders. Ze worden geboren met een vacht en open ogen. Wanneer je een klein haasje in een weide of akker vindt, panikeer dan niet en laat het met rust. Dit is een perfect normale situatie, daar hazen geen nest hebben. De moeder zoekt enkele keren per dag de jongen op om ze te zogen. Buiten deze voederbeurten laat de moeder hen alleen om geen roofdieren aan te trekken.

JongeHaas
Jong-Konijn

Jonge konijnen worden wel in een hol geboren, naakt en met de ogen dicht. Pas na een kleine maand komen ze uit het nest om de omgeving te verkennen. Wanneer je een naakt konijntje buiten het hol vindt, dan mag er een alarmbel beginnen te rinkelen. Zorg voor voldoende warmte en bel naar het opvangcentrum voor raad.

Een gewonde haas of konijn

Wanneer een haas of konijn gepakt werd door een roofdier, verstrikt zit in een net, zware letsels vertoont of duidelijk ziek is, aarzel dan niet om het binnen te brengen.

Opgelet! Hazen en konijnen kunnen hard met hun achterpoten slaan, waardoor er rugletsels kunnen optreden. Om dit te voorkomen dien je de onderrug van het dier goed te ondersteunen wanneer je het in een donkere doos plaatst.

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden.